De Limburger, oktober 2005

Roermondenaar Eric Munnicks heeft op zolder een privé museum met spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels werkt hij ook aan een allesomvattend boek over de geschiedenis van Roermond in WOII.

Eric Munnicks was zeven jaar toen hij tijdens een wandeling met zijn voet min of meer toevallig tegen een metalen voorwerp schopte. Dat was in 1966 in de Eifel, waar hij met zijn ouders op vakantie was. Het voorwerp bleek een roestige Duitse helm uit de Tweede Wereldoorlog. De vondst van deze helm markeert een begin van een bijzondere fascinatie voor een duistere periode uit de moderne geschiedenis. En het begin van een opmerkelijk museum. Want wie de zolder van Munnicks binnenstapt, komt ogen tekort. Uniformen, helmen, boeken, kranten, propagandamateriaal, radiozenders, hulzen, stafkaarten, onderscheidingen: de verzameling van Munnicks is uitputtend. Alles keurig uitgestald op tafels, in kasten of hangend aan de muren. Oude, vergeelde kranten, posters en documenten liggen onder transparante platen om ze te beschermen tegen het onvermijdelijke verval. 'Dit is mijn privé-museum', zegt de 46 jarige Munnicks, die in het dagelijks leven laborant is.

Niet dat de zolder zomaar voor iedereen toegankelijk is. Bezoekers moeten zich melden om een afspraak te maken, vertelt Munnicks. 'Ik heb met mijn verzameling nog nooit de publiciteit gezocht. Maar belangstelling is er genoeg. Dit spreekt zich rond in de wereld van de liefhebbers en daarbuiten. Ik heb zelfs al eens een keer een klas met schoolkinderen over de vloer gehad'.

De bezoekers krijgen allerhande cusiosa voorgeschoteld. Wat te denken van een zilveren bestek met SS-logo's. Of een papieren jurkje dat grotendeels is vervaardigd met voedselbonnen. 'Dat is echt door een meisje gedragen kort na de bevrijding', vertelt Munnicks. Of een door de Duitse regering gesanctioneerde biografie van Göring. Soldatenhandboeken van diverse Duitse legeronderdelen. Stiekem droomt de Roermondenaar van een echt museum. Of dat haalbaar is, weet hij niet. Maar zijn collectie is er bijzonder genoeg voor, meent hij.

Met het verstrijken der jaren is Munnicks zich meer en meer gaan toeleggen op voorwerpen en documenten die een band hebben met Roermond. Zo wist hij de hand te leggen op officiële Duitse verordeningen die in de oorlog van kracht waren in de bisschopsstad. Ook beschikt hij over een door de Duitsers gesanctioneerde begroting uit de oorlogsjaren. Verder honderden kranten, tijdschriften en propagandamateriaal.

De wens groeide om hier wat mee te doen. En zo werd het plan geboren om een boek te schrijven. Munnicks: 'Ik wil in eigen beheer een geïllustreerd boek maken dat de oorlog van dag tot dag beschrijft. Aan de hand van officiële documenten, dagboeken en interviews die ik met mensen heb gehouden. De rode draad in het boek moet het gevoel zijn dat de mensen in die dagen hadden. Zowel dat van de Roermondenaren als van de bezetters'.
'Ik ben nog volop aan het researchen. Er is nog zoveel meer materiaal te vinden uit die tijd'. Munnicks wil de tijd nemen; het boek moet van a tot z kloppen, zo vindt hij. Daarom heeft hij voorlopig nog geen deadline voor zichzelf gesteld.