Geboren op 6 januari 1893 in Maurik.
Laar, Jacob Melis van
Zijn roepnaam was Jaap.
Overleden op 8 augustus 1944 ten gevolge van geleden ontberingen in de gevangenis van de Sicherheitsdienst in Maastricht
Jaap van Laar woonde al vanaf januari 1923 in Roermond. Hij trouwde met Flora van Vliet op 13 november 1924 in Amerongen. Het kersverse echtpaar ging in 't Veld wonen. In 1926 verhuisden ze naar Broekhin Noord 39. Het huis waarin zij woonden werd in de volksmond 'de Villa aan de Rijksweg' genoemd.
In 1944 was de Sicherheitsdienst er vrijwel zeker van dat er in Maasniel een illegale organisatie werkzaam was. Zij wilden door middel van arrestaties van bepaalde personen proberen te achterhalen wie een leidende functie bekleedde in die organisatie.
Tijdens een razzia in Maasniel, gehouden op 29 juli 1944, werden 10 personen opgepakt: M. Simons, K. Simons, G. Simons, M. Kissels, H. Lamers, F. Maas, H. Maas, G. Maessen, T. Coenen en J. van Laar.
Jaap van Laar was één van die tien. Flora, de vrouw van Jaap legde, op 10 oktober 1945, de volgende verklaring af bij de Politieke Recherche, afdeling Roermond:
'Ongeveer eind juli 1944, dezelfde dag dat er een inval is gedaan bij de families Simons, Maessen en Maas, kwamen er 's morgens omstreeks 04.45 uur, enkele personen in burger ons huis binnen. Zij hebben een huiszoeking verricht, waarbij mijn man tenslotte ten laste gelegd werd, dat hij een auto in zijn bezit had, benevens een tamelijk grote voorraad levensmiddelen en een molen om zelf koren te malen. Direct bij het binnenkomen heeft Gerrit Holla de post doorzocht, welke op het tafeltje in de hal lag.
Er werd bij ons ook naar een onderduiker geïnformeerd, doch daar deze 's nachts niet bij ons in huis sliep werd hij niet gevonden. Over het algemeen was het optreden van de 'heren', althans van hen die Duits spraken, vrij behoorlijk. De huiszoeking werd bijzonder goed uitgevoerd. Alles werd namelijk doorzocht, bedden opzij geschoven, boeken nagekeken en kasten opengemaakt. Na de huiszoeking moest mijn man met hen meegaan. Zij waren wel gewapend maar hebben mijn man niet met wapens gedreigd.
Nadat mijn man overgebracht is naar het politie bureau in Roermond, is hij vervoerd naar de gevangenis in Maastricht. Op 8 augustus 1944, de dag waarop mijn man vrijgelaten zou worden, is hij in de gevangenis te Maastricht ten gevolge van een hartverlamming overleden, zoals men mij berichtte'.
(F011)
Jaap van Laar werd in Roermond begraven. Eerst op het 'Oude Kerkhof' aan de Kapel in het Zand op 11 augustus 1944. Op 5 juni 1973 werd hij herbegraven op het kerkhof 'tussen de bergen' in Roermond.
Graf van Jaap van Laar op het Oude Kerkhof en zijn bidprentje.
(F019)