Geboren op 23 mei 1912 in Venlo. .
Haenen, Paulus Hubertus.
Roepnaam: Pau
Op 10 mei 1940 werd de Maaslinie bij Wessem verdedigd door manschappen van de 3e Compagnie van het 17e Grensbataljon. De commandopost van de compagnie was gelegen in Heel en de verantwoordelijke man was kapitein Steegh. Het commando van de verdediging bij Wessem was in handen van 1e luitenant Haenen.
In Wessem was op 9 mei 's avonds niets te merken van de op handen zijnde inval, 1e luitenant Haenen was rond 23.00 uur gaan rusten. Hij sluimerde wat totdat hij plotseling wakker schrok van het geluid van ontploffingen. Hij meldde dat aan kapitein Steegh. Deze zei dat het eigen troepen waren die versperringen aanlegden. Het betrof slechts “voorzorgsmaatregelen welke niets verontrustend behoefden te bevatten”.
Omstreeks 02.30 uur kreeg Haenen de opdracht onmiddellijk volledige strijdvaardigheid van Steegh.
De eerste Nederlandse troepen trokken terug en kwamen aan bij de oostelijke Maasoever om te worden overgezet naar de westelijke zijde van de Maas. Dit waren de troepen die de grens hadden bewaakt en de versperringen hadden gelegd. Zij werden om 03.45 uur met een roeiboot overgezet door soldaten van de 3e Compagnie. Het gerucht dat de Duitsers de grenzen hadden overschreden zoemde rond.
In de ochtenduren van de 10e mei kreeg kapitein Steegh bericht van de 1e Compagnie (verdediging van de Maasbrug) dat zij werden aangevallen door Duitse troepen. Intussen brachten de Duitsers aan de oostzijde van de Maas, bij Wessem, een kanon in stelling. Dit Duitse kanon opende het vuur op de kazematten op de westoever. De eerste schoten kwamen terecht in en achter Wessem. Na enige tijd waren de schoten beter gericht en werden de kazematten onder vuur genomen.
De kazematten werden één voor één buiten gevecht gesteld. Vervolgens trokken de Duitsers op naar de Maas. Zij probeerden om de Maas over te steken met behulp van rubberbootjes. De nog overgebleven kazematten openden het vuur. De overtocht slaagde niet en de Duitsers leden zware verliezen. Er werden meerdere overgangspogingen gedaan en op een gegeven moment slaagden de Duitsers erin om de westelijke oever te bereiken. De kazematten werden omsingeld. Het merendeel van de Nederlandse soldaten werd krijgsgevangen gemaakt.
Luitenant Haenen was inmiddels weer op de markt van Wessem aangekomen. Hij fietste van daaruit richting veerhuis en zag dat Duitse soldaten hem tegemoet kwamen. In het gevechtsverslag schreef hij:
'Ik vermoedde dat de Duitsers mij nog niet gezien hadden. Ik stelde mij verdekt op in een steegje,dat naar de Maas leidde, trok mijn pistool en wachtte hen daar op. Mijn schaduw viel over de weg. Ik trok me nog iets meer terug. Die enkele seconden leken uren. Niemand kwam. Ik gluurde om de hoek en zag dat de weg leeg was. Vrezende dat men mij in de rug zou komen ging ik naar de Maas en zag dat de Duitsers mijn jongens uit 4B haalden. Ik poogde hen nog te helpen, maar op 75 meter afstand kreeg een Duitser mij in de gaten. Op zijn “Hände Hoch”, vuurde ik. De afstand was te groot voor mijn pistool. Hij had een geweer en zijn eerste schot was mis. Ik vuurde weer en werd hierop neergeschoten.'
(D012)
Luitenant Haenen werd verzorgd en afgevoerd.
In 1942 moesten de Nederlandse officieren zich melden om opnieuw in krijgsgevangenschap te gaan. Hierop deed Wilhelmina een oproep aan alle officieren om onder te duiken. Ook Pau Haenen dook onder, en wel bij zijn zus in Spekholzerheide. Hier is hij verbleven tot de bevrijding van Spekholzerheide op 17 september 1944. Pau Haenen heeft de hele verdere oorlogstijd gemeend dat niemand in het dorp wist dat hij er zat ondergedoken. Echter niets was minder waar. Bij de bevrijding kwam bijna het gehele dorp hem melden dat ze bevrijd waren.
Monument
In 1949 werd in Wessem een monument onthult ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 10 mei 1940.
(F023)
Herdenking
In 1960 vond de 20-jarige herdenking plaats in Wessem. Midden op de foto staat 1e luitenant Haenen.
(F023)
(F023)
Na de herdenking was er een reünie bij café Bidlot.
(F023)
Op de foto (van links naar rechts):
- 1e luitenant Pau Haenen
- sergeant van Erp
- kapitein de Hoogenraad
- majoor aalmoezenier Kerstjens
- mevrouw Bidlot
- wethouder ??
- burgemeester Kerkhofs
- kapitein Steegh
- wethouder Smeets
- sergeant Dousi