Programma viering en herdenking

In het weekend van zaterdag 28 februari en zondag 1 maart 2015 staat de gemeente Roermond stil bij het feit dat Roermond 70 jaar geleden bevrijd werd.

Zaterdag 28 februari 2015
Op zaterdag 28 februari 2015 worden verschillende activiteiten georganiseerd in de ECI Cultuurfabriek. Er is een fototentoonstelling samengesteld door Eric Munnicks. De fototentoonstelling geeft een historische indruk van Roermond in oorlogstijd. De tentoonstelling is gratis te bezoeken in zaal 1.03 (eerste verdieping), tussen 11.00 en 19.00 uur en zal tot en met zondag 8 maart te zien zijn. Ook worden materialen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. Hier kunt u ook kijken naar de film ‘Ze is een tijdje van ons geweest’, het verhaal van het Joodse onderduikkind Lieke Hiegentlich bij de familie Jetten in Roermond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Roermond zwaar te lijden. Bekend zijn de verhalen over de evacuatie van de bevolking en het opblazen van de toren van de kathedraal. Minder bekend is het verhaal van de Joodse inwoners van Roermond. In de documentaire ‘Ze is een tijdje van ons geweest’ vertelt Lieke Hiegentlich over haar onderduiktijd. Zij stamt uit de Joodse familie Hiegentlich en was als tweejarig meisje ondergedoken bij de familie Jetten in De Weerd. De documentaire is in 2013 gemaakt in opdracht van het Historie Huis (concept en research Jeannine Hövelings en Marcel Hermans).

In de filmzaal wordt om 13.00 en 15.00 uur de documentaire ‘Het verdriet van Roermond’ van de cineast Louis van Gasteren vertoond. De toegang hiervoor is gratis en de kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 23 februari 2015 aan de kassa van de ECI Cultuurfabriek. De documentaire (uit 2006) gaat over het schrikbewind van de Duitse majoor Ulrich Matthaeas. Hij liet een decreet uitgaan dat alle mannen in de leeftijd tussen de zestien en zestig jaar zich moesten melden vóór 18 december 1944. De oproep had nauwelijks effect. Om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen werd op 28 december 1944 bekendgemaakt dat veertien mannen (dertien Roermondenaren en een Poolse onderduiker) die niet waren komen opdagen in de nacht van 26 op 27 december in de bossen bij Elmpt terechtgesteld waren. Voortaan zou iedereen die niet aan de oproep van de Duitsers gehoor gaf, zonder aanziens des persoons standrechtelijk doodgeschoten worden. Die aankondiging bracht vele mannen, ongeveer 2.800, ertoe zich te melden. Onder barre omstandigheden gingen zij te voet naar Dulken. De meesten hebben in Wuppertal dwangarbeid moeten verrichten. Jaarlijks wordt dit met een voettocht vanaf de Heilig Hart Kerk in het Roermondse Veld en een moment van stilte in het Elmpterwald (Lüzenkamp) herdacht. Het monument in het Lüzenkamp is een geschenk van de inwoners van de gemeente Niederkrüchten.

Om 16.00 uur geeft Big Band Boesten een gratis toegankelijk bevrijdingsconcert in de popzaal van de ECI Cultuurfabriek. Tijdens het bevrijdingsconcert brengt de band geheel in stijl, nummers ten gehore van onder andere Glenn Miller. ‘We’ll meet again’ en ‘In the mood’ zullen niet ontbreken. Enkele zangers en zangeressen, waaronder Wim Kemp en de zusjes Cox, zullen de band vocaal versterken.

Op het terrein van de ECI Cultuurfabriek zal de historische vereniging Santa Fe enkele oude Amerikaanse legervoertuigen tentoonstellen.

Zondag 1 maart 2015
Op zondag 1 maart 2015 is het 70 jaar geleden dat Roermond werd bevrijd van Nazi - Duitsland.
Generaal-majoor John B. Anderson stond aan het hoofd van de Amerikaanse troepen die Roermond op 1 maart 1945 hebben bevrijd. Er is contact gezocht met de familie van generaal – majoor Anderson en zijn kleinzoon Scott van Ness heeft toegezegd in het weekend van 28 februari / 1 maart 2015 in Roermond aanwezig te zijn. Ook enkele familieleden van de Amerikaanse verkenner, sergeant Vincent von Henke zullen dan in Roermond aanwezig zijn.
Op die dag zijn er een aantal activiteiten, waaronder enkele met een officieel karakter. Onderstaand een weergave op hoofdlijnen.

• 10.30 uur: Korte ceremonie en officiële kranslegging bij het monument voor de Roermondse Oorlogsslachtoffers op de algemene begraafplaats Tussen de Bergen.

• 11.00 uur: kranslegging bij Oorlogsmonument op de begraafplaats aan de Bosstraat georganiseerd door het Oranje-comité Swalmen met medewerking van leerlingen van de Lambertusschool. Wethouder Frans Schreurs zal hierbij aanwezig zijn.

• 11.00 uur: kranslegging bij Oorlogsmonument aan het Betjesplein in Maasniel, georganiseerd door de Stichting “Neel Laef”. Wethouder Angely Waajen- Crins is hierbij aanwezig.

• Onthulling plaquette ‘Vincent von Henke Brug’ bij de brug over de Roer aan de Andersonweg. In de vroege ochtend van 1 maart 1945 trok de eerste Amerikaanse verkenner, Vincent von Henke, de stad binnen over de brokstukken van de Roerbrug op de Maastrichterweg. Op zondag 1 maart 2015, om 11.00 uur, zal zijn stiefdochter een plaquette bij deze brug onthullen. In verband met de komst van de kleinzoon van generaal-majoor Anderson zal ook een krans worden gelegd bij de plaquette die ter ere van generaal-majoor Anderson is aangebracht in de muur van het parkeerterrein bij het politiebureau aan de Andersonweg.

• Om 12.00 uur onthulling van een plaquette bij een dankkruis aan de Boschdal (Aan de Rijksweg in Herten). Een bijzonder burgerinitiatief van de Hertense inwoner, Alex Fijten. Wethouder Ferdinand Pleyte zal hierbij aanwezig zijn.

• Om 13.00 uur een buitengewone vlaggenparade op de Markt, met medewerking van het Fanfare Korps Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht, de Bond van Wapenbroeders en de Banierwacht van de afdeling Roermond en de Marching Colour Guard van de Amerikaanse Krijgsmacht. Verder werken hier de scoutinggroepen, het ROC en Santa Fé (historische Amerikaanse legervoertuigen) aan mee. Aan de hand van een verhaallijn, die zal worden verteld door Maarten Bonnemaijers, zullen de Amerikaanse, Britse, Canadese en Nederlandse vlaggen afzonderlijk in top worden gehesen gevolgd door het spelen van het daarbij behorende volkslied. Aan het einde van deze buitengewone vlaggenparade begeeft het gezelschap zich naar de kathedraal van Roermond voor een herdenkingsbijeenkomst. Bij de buitengewone vlaggenparade zijn ook gasten aanwezig van de Liberation Route Europe.

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst wordt namelijk in het kader van de Liberation Route Europe nog een luisterlocatie bij de kathedraal onthuld door mevrouw Rianne
Donders- de Leest, burgemeester van Roermond en de heer Giel Polman, coördinator voor de provincie Limburg van de Liberation Route Europe. Bij deze luisterlocatie wordt het verhaal verteld over het onderduiken en de bevrijding van Gustel Nussbaum en haar helpers, de familie Thomassen. De familie Thomassen was een streng katholiek Roermonds gezin dat zonder vrees tijdens de oorlog ondergedoken Joden opnam en ervoor zorgde alsof het eigen kinderen of broers of zusters waren. Het verhaal gaat over Gustel Nussbaum, hoe zij lange tijd in Roermond bij deze familie heeft gewoond, hoe zij tijdens de periode van ontruiming van de binnenstad door de zoon Harry Thomassen, die bakker was in de Bergstraat in Roermond, van voedsel werd voorzien en hoe zij op 1 maart 1945 de bevrijding van Roermond beleefd heeft. Dit verhaal kan straks iedereen volgen bij de luisterlocatie voor de kathedraal, onderdeel van de Liberation Route Europe.

Na de onthulling van de luisterlocatie zal in de kathedraal een herdenkingsbijeenkomst aanvangen met een onder meer welkomstwoord door de burgemeester van Roermond, een inleiding over de Roermondse oorlogsgeschiedenis door een oud-inwoner van Maasniel, prof. Dr. Theo Beckers en een bijdrage van Hans van Bergen. Er wordt een gedicht over de bevrijding van Roermond van Pierre Huyskens uit 1985 voorgedragen en er zal een speciaal Joods lied worden opgevoerd door Johan Verwey. De verschillende onderdelen worden door Maarten Bonnemaijers ingeleid.
De bijeenkomst wordt opgeluisterd door een uit Roermondse koren, zangverenigingen, fanfares en harmonieën samengesteld muzikaal ensemble, onder leiding van dirigent René Schrader. Na afloop van de bijeenkomst worden de klokken geluid zodat iedereen weet dat Roermond bevrijd is!.

• Om 16:00 uur is er in de Munsterkerk een bijzonder concert van het vocaal ensemble Silhouet, samen met het Strijps Kamerkoor uit Eindhoven, slagwerkers en contrabas.
Vocaal Ensemble Silhouet Roermond heeft vorig jaar samen met het Strijps Kamerkoor een dergelijk bevrijdingsconcert in Eindhoven uitgevoerd.
Speciaal voor dit bevrijdingsconcert is de compositie “Michael’s Day” door Wilko Brouwers geschreven. Het is een werk voor twee gemengde kamerkoren, begeleid door orgel, slagwerk en contrabas. Om het karakter van het werk optimaal tot zijn recht te laten komen wordt gebruik gemaakt van de unieke mogelijkheid in de Munsterkerk om een van de koren plaats te laten nemen in de Romaanse rondgang boven de zijschepen.
Voor meer informatie over dit concert en entreekaarten zie: www.ve-silhouet.nl of www.strijpskamerkoor.nl

Informatie
Voor meer informatie over het bovenstaande programma kunt u contact opnemen met :
de heer René Mahieu, telefoon (0475) 359683, email adres : renemahieu@roermond.nl