Valse meldingen van Geallieerde overwinningen
Er kwamen diverse overwinningsberichten van Geallieerde zijde binnen, kennelijk met de bedoeling de verwarring bij de vijand nog te vergroten. Breda zou in Geallieerde handen zijn, Tilburg door de Geallieerden bezet. De opzet slaagde, de verwarring bij de Duitsers was groot.
Dagboek H. Lafleur: 'Alles wat Mofs of wat Duits freundlich was, trachtte de benen te nemen. De Duitse terugtocht houdt aan. Op de Minderbroederssingel, ter hoogte van de Paersstjal, had men een rustplaats voor terugtrekkende militairen ingericht, net als in de meidagen van 1940. Terwijl ik dat gedoe gade sla, kom ik tot de conclusie: 'Dit is (helaas) nog geen verslagen leger. Hier heerst nog discipline'. Niet te min, verslagen of niet; morgen of hoogstens binnen een paar dagen zijn we vrij. Ook de NSB burgemeester van Roermond, Lensing, heeft ondertussen de benen genomen.'
(D004)
Plundering en diefstal
In de haven hadden de Duitsers verschillende schepen laten zinken. De inwoners van Roermond mochten eerst alles uit de schepen halen. Alle meubels en andere gebruiksvoorwerpen werden op de kade neergezet. Deze spullen werden met zeilen afgedekt totdat de eigenaar in staat zou zijn om de spullen op te halen. Er waren echter inwoners van Roermond die deze spullen onder de zeilen vandaan haalden en die er in de stad handel mee dreven. De politie maakte dan ook bekend dat diegene die spullen had ontvreemd deze op het politiebureau kon afgeven. Als de plunderaars hier niet op ingingen zouden zij vervolgd worden.
Stellingen graven
Dagboek van broeder Wendel: '6 september: Er kwamen steeds meer verse Duitse troepen aan die naar het front in België gingen. De emballage fabriek van Ruud Stapert is vanmorgen door vierhonderd nieuwe soldaten uit Keulen in bezit genomen. Direkt werden er stellingen gegraven. Verder staat er ook geschut bij de Roer. Het begint krap te worden met de aardappelen in huis. Over de brug aan de andere kant van de Maas kunnen we niets meer halen. Om de haverklap zijn er geruchten dat de brug de lucht ingaat, dat is nu al twee dagen zo. Vervoer bestaat niet meer. Alles, zelfs kruiwagens worden in beslag genomen. Fietsers zie je niet meer.'
(D008)
Duitsers weer samengesmeed tot vechtmachine
De terugtocht van de Duitse soldaten was zo goed als voorbij. Overal vormde zich een nieuw front. De wanordelijk terugtrekkende Duitse soldaten waren weer samengesmeed tot een goed geoliede vechtmachine. Sommigen geloofden nog steeds in de overwinning.
Dagboek van Groenendaal: 'Wij hoorden dat enkele Duitse soldaten in de apotheek hadden gezegd: 'Wir werden wieder gruppiert und kein Amerikanischer Soldat wird dieser Krieg überleben'. Op de drukkerij van 'De Nieuwe Koerier' is een frontkrant gedrukt. Daar in staat een dagorder, dat de soldaten hun houding moesten herzien en hun meerderen moesten groeten.'
(D007)
Feldgericht ook vertrokken
6 september. Van het Feldgericht Luftgau Holland dat op 24 augustus zijn intrek had genomen in het Bisschoppelijk College waren op een enkele na alle Helferinnen en de meeste officieren vertrokken. Dat gebeurde allemaal midden in de nacht en met grote haast. Tegen 12.00 uur arriveerden enkele tien tons vrachtwagens. Gelijk was er een grote activiteit voor en in het Bisschoppelijk College. Alles wat van waarde was moest worden ingeladen. Het betrof tabak, wijn en cognac. Om te helpen met laden werden enkele soldaten opgetrommeld die door de stad richting grens liepen. Nadat de vrachtwagens vertrokken waren bleef er een onbeschrijfelijke puinhoop in het Bisschoppelijk College achter. Processtukken lagen door het gehele gebouw verspreid. Uit de rommel kon men opmaken dat het Feldgericht al hals over kop uit 's Hertogenbosch had moeten vertrekken.
Fallschirmjäger Bataillon kwam aan in Roermond
7 september: Een ontzettende massa soldaten, alles bij elkaar misschien wel tienduizend, gingen over de Maasbrug naar het slagveld. De Godsweerdersingel, Veldstraat en Hamstraat stonden vol met rijen nieuwe troepen met vlammenwerpers en ander gevechtsmateriaal. Het 1e Bataillon van het Fallschirmjäger Regiment van Hübner kwam om 15.50 uur per trein in Roermond aan en werd ondergebracht in het gebouw van de groente- en fruitveiling.
W. Held was als Hauptfeldwebel ingedeeld bij het 1e Bataillon 3e Kompanie. Major Matthaeas voerde het bevel over deze eenheid van ongeveer achthonderd soldaten.
Het regimentsdagboek van het Fallschirmjäger Regiment maakt ook melding van de verplaatsing naar Roermond:
'6 september: Die Verlade Offiziere setzen sich mit den Verladekommissar auf dem Bahnhof Hellenthal (Eifel) in Verbindung zwecks reibungsloser und ausserst schneller Verladung. Die ersten Züge reisen um 07.35 Uhr ab. Ankunft Roermond 16.00 Uhr. Gesamtstärke 2281 Mann. Die Regimenter marschieren in der Reihenfolge des Eintreffens von Roermond über Ittervoort und Kinroy in den Raum um Bree – Hechtel.
7 september: Um 05.00 Uhr Ankunft in Bree.'
(D011)
In de 'Anlagenband A Fallschirmjäger Regiment Hübner' stond precies vermeld hoeveel Offizieren, Unteroffizieren en Mannschaften er beschikbaar waren. In totaal kwamen er 2281 Fallschirmjäger van Regiment Hübner aan op het station te Roermond. Dit betrof 1716 manschappen en 585 officieren en onderofficieren. De staf van het regiment bestond uit 255 man. Verder werd er nog het aantal wapens en vervoermiddelen beschreven.
Bestand an Waffen:
Gewehre - 721
Gewehre mit Zielenfernrohr - 36
Maschinen Gewehr - 233
Kampfpistole - 140
Granatwerfer - 7
Kraftfahrzeugebestand:
Personen Kraftfahrzeug 1 eingetroffen von der 9 die zugewiesen sind
Last Kraftfahrzeug 4 eingetroffen von der 23 die zugewiesen sind
Beute Kraftfahrzeuge - 9
(D011)
De munitie voor de wapens van het Regiment betrof alleen 'Erstausstattung', dat wil zeggen dat ze geen reserve bij zich hadden. Bij de voertuigen moesten ze gebruik maken van buit gemaakte voertuigen want de hun toegewezen voertuigen waren niet beschikbaar.