Strenge winter

De winter van 1941 op 1942 was de derde strenge winter op rij. Twee en een halve maand lang was het “Siberisch” koud. Eind december 1941 trok de Russische kou naar het westen op. De jaarwisseling is niet koud maar op 5 januari beginnen de winterse buien. De koude-inval komt langzaam op gang. Op 6 januari vriest het overdag al 3 graden, de 12e al 10 graden en de 21e meer dan 15 graden. Dus ’s nachts was het nog veel en veel kouder.


(F003)

Doordat het zo hard vroor kon op 21 januari de elfstedentocht verreden worden. Vanuit Roermond vertrokken twee deelnemers met de trein richting Leeuwarden.
Zij volbrachten den tocht
Twee gebroeders uit Roermond, de 23 jarige Johan (Henri) en de 17 jarige Theun van der Sluys stapten dinsdagmorgen in den trein met ieder een kaartje Leeuwarden in hun zak. Zij zouden meerijden in den elfstedentocht en vrijdagmiddag omstreeks 5 uur keerden ze weer terug en ze hadden meegereden, neen, ze hadden den tocht heelemaal uitgereden en de oudste Henri had zich als 37e geplaatst van de ruim 1.400 wedstrijdrijders.

(B004)