januari 1940 - Inzet Fallschirmjäger

Op 19 januari 1940 kwam er een verzoek van het 16e Armeekorps (16e Legerkorps) binnen bij het Armeeoberkommando 6 (6e Leger). Er werd een verzoek gedaan om de belangrijke verkeersbrug over de Maas bij Roermond onbeschadigd in handen te krijgen. Dit moest gebeuren door de inzet van Fallschirmjäger (parachutisten). Deze zouden moeten landen achter de 'smalle' Nederlandse verdedigingslinie aan de westoever van de Maas. Het verrassingseffect zou hoog zijn indien de dropping gedurende de nachtelijke uren zou plaatsvinden. Het plan zou een grote kans van slagen hebben.

Hugo van Dijk van Stichting Kennispunt mei 1940 vond onderstaand document tijdens zijn onderzoek in het Bundesmilitärarchiv in Freiburg.


(F038)


(F038)

In de versie januari 1940 van het plan 'Fall Gelb' (de aanval op het westen) was voorzien dat vijf tankdivisies over de lijn Roermond-Visé aan zouden vallen en verder zouden oprukken richting België en Frankrijk. Voor Roermond betekende dit dat de 3e Panzerdivision gebruik zou maken van de verkeersbrug over de Maas. Het was van groot belang dat deze brug onbeschadigd in Duitse handen zou komen.

Later werd het de planning van 'Fall Gelb' bijgesteld. Er zou geen tankdivisie via Roermond oprukken. Het plan voor de dropping van Fallschirmjäger bij Roermond kwam daardoor weer te vervallen.